2014. október 23. csütörtök, Nemzeti Ünnep, Györgyi napja van.   |  Főoldal  
 
Keressen cikkjeink között
 
   
 
   
     
 
 
   
 
 
 
   
 
Cikk


 
 
Az oxigén szállítása a vérben
2009-01-22 00:41:01


A megfelelő oxigén szállításhoz ezért még szükség van olyan anyagra is, amely megköti az oxigént. A vérben ez az anyag a hemoglobin, amely a vörös vértestekben található. A hemoglobin könnyen kinyerhető a vörösvértestekből tiszta állapotban. Nagy élettani jelentősége mellett ez is hozzájárult ahhoz, hogy felkeltse a jutatók érdeklődését, akik nagyon sok érdekességet fedeztek fel ennek a fehérjének a vizsgálata során.

A hemoglobin négy fehérje alegységet (fehérje láncot) tartalmaz. Kettő-kettő azonos. A égy alegység, két alfa és két béta lánc együtt alkotja a globint. Az alfa lánc 141, a béta lánc 146 aminosavból épül fel. Szerkezetük részleteiben is jól ismert. Mindegyik alegységhez kapcsolódik egy-egy egyenként négy gyűrűs szerkezetből álló „hem”-nek, nevezett rész. A gyűrűs szerkezeti részek egy-egy vas iont is tartalmaznak. Ezek a vas ionok kötik meg az oxigént. Azaz egy hemoglobin molekula 4 oxigén molekulát képes megkötni. Mérések szerint azonban csak ritkán kötődik oxigén mind a négy helyre. Gyakran csak három oxigén molekula található átlagosan egy hemoglobinban.

A tüdőben az oxigén koncentrációja nagy. Ilyen körülmények között a hemoglobin molekula megköt néhány oxigén molekulát. Ez a folyamat csupán kis energiaváltozással jár, aminek egyik következménye az, hogy könnyen lejátszódhat az ellenkező irányban is. Miközben oxigén kötődik a hemoglobinhoz, hidrogén ionok szabadulnak fel. Érdemes ezt a tényt alaposabban átgondolni: ha az oxigén koncentrációja nagy, akkora hemoglobin oxigént köt meg, és hidrogén ion szabadul fel. A folyamat megfordítható. Ebből következik, hogy abban az esetben, amikor az oxigén koncentrációja kicsi, a hidrogén ionoké nagy, akkor a hemoglobinnak le kell adni az oxigénjét. A vérárammal a hemoglobin eljut a különböző szervekbe. Nézzük most az izmokat példaként. A tápanyagok felhasználása során tejsav, széndioxid keletkezik. A széndioxid vizes közegben szénsavként van jelen. A savas közeg azt jelenti, hogy hidrogén ionok vannak túlsúlyban. Ennek az a következménye, hogy a tüdőben végbement folyamatnak az ellenkező irányban kell lejátszódnia. Az oxigén felszabadul. Mi történik akkor, ha az izom intenzíven dolgozik? Több tejsav, több szénsav keletkezik, több hemoglobin molekula több oxigént fog leadni. Szép példa egy folyamat szabályozására!

A hemoglobinnak van egy másik feladata is. A fehérje láncok egyik végén szabad aminocsoport van. A béta láncokon megkötődhet a széndioxid. Az oxigénjétől megszabadult hemoglobin így felveszi az anyagcsere termékként keletkezett széndioxidot és elszállítja azt a tüdőbe. A tüdőben nagy az oxigén koncentrációja, tehát oxigént fog a hemoglobin megkötni. Eközben, mint láttuk hidrogén ionok szabadulnak fel. A hidrogén ionok elősegítik a széndioxid leválását a hemoglobinról. A folyamat kezdődhet elölről.

A hemoglobin molekulák átlagos „életideje” azonos a vörösvértestével. Emberben 180 nap. Amikor a hemoglobin egy oxigén molekulát felvesz megváltozik a fehérje láncok térbeli szerkezete. Ez a változás hozzásegíti a molekulában levő másik alegységeket az oxigén felvételéhez. Az anyagcsere során a hemoglobin által leadott oxigén 80%-a alakul át széndioxiddá. A keletkezett széndioxid 15%-át viszi el a hemoglobin. A hemoglobin oxigént megkötő képességét befolyásolja egy kis molekula tömegű anyag. Kémiai nevén a 2,3-biszfoszfoglicerinsav, amely a zsírokban előforduló glicerin származéka. Ez az anyag az ember szervezetében keletkezik. Kimutatták, hogy szerepe van abban, hogy a magas hegyeken található kisebb oxigén koncentráció mellett is tudjunk lélegezni. A 2,3-biszfoszfoglicerinsav hozzákötődik a hemoglobinhoz, és ezáltal csökkenti a hemoglobin affinitását az oxigénhez. Ennek, azaz előnye, hogy a hemoglobin képes leadni az oxigént, ilyen körülmények között is.


Szerző: tozo
Forrás: tozo.hu
A cikk képei:

 

 
 
 
 
 
 
   
  Cikkbeküldés | Boltkatalógus | Partnereink | Oxygen Club | Videók | Honlapajánló | Médiaajánlat | Állásajánlat | Gy.I.K.